Less2Care concept voor SRI richtlijnen

Nieuwe SRI Richtlijnen voor Opvang en Afvoer van Urine en Feces

Wat betekent dit voor jouw zorginstelling?

Op 22 maart is de SRI-richtlijn Opvang en afvoer van urine en feces gepubliceerd. De richtlijn gaat over de herziening van drie WIP-richtlijnen: WIP- Pospoelers en vermaalsystemen, WIP-richtlijn Urinelozing en stoelgang (verpleeghuizen, woonzorgcentra en kleinschalige woonvoorzieningen) en de WIP-richtlijn Verzorging: urinelozing en stoelgang (revalidatiecentra). Deze richtlijnen zijn samengevoegd tot één overkoepelende vernieuwde richtlijn opvang en afvoer van urine en feces.

 

Welke methode werkt het beste voor de afdeling?  

In de nieuwe SRI-richtlijnen worden verschillende methoden besproken voor de opvang en afvoer van urine en feces. Om zorginstellingen te helpen bij het kiezen van de juiste methode, heeft de SRI een handige keuzehulp ontwikkeld.

Naast de keuzehulp kan een expert helpen bij het bepalen van de beste methode en het optimaal inrichten ervan voor de afdeling. Ons hygiëne-inzamelconcept is een totaaloplossing voor het toepassen van de nieuwe SRI richtlijnen. En met meer dan 10 jaar ervaring op dit gebied, staat Less2Care klaar als jouw partner voor het toepassen van de nieuwe SRI-richtlijnen.

Voldoen aan de (nieuwe) SRI richtlijnen

De 5 modulen van de opvang en afvoer van urine en feces – Vacumeertechniek

Module 1: Opvang van urine en feces

Voor de opvang van urine en feces hebben we in ons concept opvangzakken met absorptiemateriaal voor eenmalig gebruik in combinatie met herbruikbare urinaals en bedpannen. 

Module 2: Vervoer van opvangmaterialen met urine en feces

In de richtlijnen wordt aanbevolen om de opgevangen urine en feces over een zo kort mogelijke afstand te vervoeren. Dit om verspreiding zo veel mogelijk te minimaliseren.

Hiervoor is de (handsfree) Iso-Safe dé oplossing. Tijdens de rondes kan je gemakkelijk de Iso-Safe meenemen. Na het opvangen kan je al het materiaal in de Iso-Safe in combinatie met de Iso-Bag veilig vervoeren over de afdeling. De sterke klemveersluiting zorgt namelijk voor minimale luchtverplaatsing bij openen en sluiten van de Iso-Safe. Wanneer de klep dicht is, is deze luchtdicht afgesloten.

iso-safe

Module 3: Afvoer van urine en feces

In de nieuwe SRI richtlijnen staan verschillende methodes voor de afvoer van urine en feces. De afvoer met een vermaler, pospoeler of een wasbak zijn methodes met een medium tot zeer hoog risico op contaminatie en morsen. Volgens de richtlijnen heeft module 3.5 met een vacumeermachine in combinatie met een afvalbak het laagste contaminatie risico.

Module 3.5 Afvoer via afvalbak in combinatie met een vacumeermachine:
  • Laagste contaminatie risico
  • Voorkom geuroverlast
  • Weinig geluidsoverlast: 50-60 decibel
  • Risico op morsen is laag
  • Geen medicatieresten lozing op het riool
Iso-Air hygiene
Filters ontworpen voor een betere hygiene
Technische vereisten vacumeertechniek

De vacumeermachines moeten volgens de richtlijnen een bacterie- en geurfilter hebben. Daarnaast is het ook van belang het systeem zoveel mogelijk automatisch werkt en bij voorkeur handsfree. Dit minimaliseert de hand-contact-punten en versterkt de infectiepreventie. Deze functionaliteiten van de vacumeermachine zijn de standaard bij Less2Care sinds 2010. Daarnaast is de Iso-Air   ook van bacterie werend materiaal gemaakt, om hotspots van bacteriën zoveel mogelijk te minimaliseren.

Module 4: Persoonlijke hygiëne rondom opvang en afvoer van urine en feces

Handdesinfectiepomp

In de richtlijnen wordt geadviseerd om handhygiëne toe te passen onder andere na het vervoer van opvangmaterialen. Hiervoor heeft de Iso-Safe een aangebouwde handdesinfectiepomp. Dit zorgt ervoor dat je op een efficiënte en werkbare manier aan de handhygiëne kan denken. De Iso-Safe is altijd binnen handbereik en zorgt ervoor dat je op een efficiënte manier de persoonlijke hygiëne rondom opvang en afvoer van urine en feces kan waarborgen. 

handhygiene infectiepreventie
Duurzamer handschoen gebruik

In de richtlijnen wordt aangeraden om op verschillende momenten gebruik te maken van handschoenen. Bijvoorbeeld tijdens het gebruik van de machine en het vervoeren van de gebruikte opvangmaterialen. Dit zorgt natuurlijk voor een verhoogde hygiëne, maar ook voor een hogere druk op het milieu. Het gebruik van handschoenen in de zorg is een zware last voor het milieu. 

Daarom heeft Less2Care nu de allereerste recyclebare wegwerp handschoen voor de zorgsector, gemaakt van PE- materiaal.

Traditionele handschoenen voor in de zorg zijn gemaakt van nitril. De productie en verwerking van nitril is veel milieuschadelijker dan PE. Dankzij het eenvoudigere en geoptimaliseerde productieproces, evenals het gebruik van betere grondstoffen, goede pasvorm, scherpe prijs en de mogelijkheid tot volledige circulariteit. Is dit het eerste volwaardige duurzame alternatief voor de huidige vervuilende wegwerp handschoenen voor de zorgsector.

Benieuwd hoe dit recycletraject kan worden ingericht bij jou op de zorginstelling? 

Module 5: Organisatie van zorg

In deze module van de richtlijnen wordt onder andere besproken op welke wijze duurzaamheid kan worden meegewogen in de keuze van de opvang- en afvoermethoden voor urine en feces. Naast hygiëne heeft Less2Care ook de focus op duurzaamheid en blijven we zoeken naar duurzame oplossingen voor de zorg.

Duurzamere vacumeerzakken

De Iso-Air in combinatie met de Iso-Bag is een duurzamere keuze, dan een vacumeermachine met een traditionele vacumeerzak. De Iso-Bag is namelijk onze eigen geproduceerde vacumeerzak dat een grote stap vooruit zet op het gebied van duurzaamheid. 

Wil je meer weten over hoe onze Iso-Bag duurzamer is?  Lees onze blog: duurzamer vacumeren met de Iso-Bag

Iso-Bag eigen productie
Eigen productie van Iso-Air

Eigen productie Iso-Air

Daarnaast produceren we zelf ook de Iso-Air in Nederland. Dit betekent kortere transportafstanden voor grondstoffen en eindproducten. Dit resulteert in verminderde logistieke kosten en een lagere ecologische voetafdruk als gevolg van verminderde CO2-uitstoot. Eigen productie maakt ook effectievere kwaliteitscontrole mogelijk. Zo kunnen we de hoogste normen voor productkwaliteit gemakkelijk handhaven.

Less2Care is jouw totaalpartner voor de SRI richtlijnen

Met de recente publicatie van de SRI-richtlijnen voor opvang en afvoer van urine en feces wordt een nieuwe standaard geïntroduceerd voor zorginstellingen. Deze richtlijnen waarborgen de hygiëne en infectiepreventie op een effectieve manier. Less2Care is dé totaal leverancier en jouw partner voor de SRI richtlijnen. Van opvang en vervoer tot afvoer en persoonlijke hygiëne zijn wij jouw partner. 

hygiene concept zorg less2care

Nieuwsgierig naar ons concept?

Neem vrijblijvend contact met ons op. Onze adviseurs Kay, Luca en Twan hebben antwoord op al je vragen en vertellen je graag meer over ons concept.